‘Economische situatie is in Duitsland werkelijk uitstekend’

Het gaat uitstekend met de ‘Kauflaune’, zo noemen Duitsers de stemming bij de consumenten. Mensen geven weer geld uit. Duitsland is weer uit het dal van de economische crisis geklommen. Dat dit een positieve uitwerking heeft op de Nederlandse economie is een vaststaand feit. Goed nieuws dus voor het MKB!

Economische groei in 2011

Duitsland is met afstand de belangrijkste exportbestemming voor Nederland. Vorig jaar exporteerde ons land voor bijna 75 miljard euro naar Duitsland, bijna een kwart van de totale uitvoerwaarde van goederen. Na Duitsland volgen België (11 procent), Frankrijk (9 procent), Verenigd Koninkrijk (8 procent), Italië en de Verenigde Staten (beide 5 procent). Dit is 58% van de totale Nederlandse export.

Goederenexport
Dus meer dan de helft van de Nederlandse goederenexport gaat naar Duitsland en is in ons eigen land geproduceerd. De rest betreft wederuitvoer. Deze goederen zijn voor Nederlandse exporteurs vooral winstgevend naar landen die op korte afstand liggen. Bij de export naar verre landen, zoals Nigeria, Mexico, Japan, Taiwan, Zuid-Korea en de VS, domineert de uitvoer van Nederlandse producten.

Doorvoer
Bij de export naar Europese landen zoals Zweden, Finland, Hongarije, Polen, Spanje en Tsjechië is het juist zo dat de wederuitvoer het grootste aandeel in de totale uitvoerwaarde heeft. De economen van het CBS hebben becijferd dat de export van in Nederland geproduceerde goederen ruim zesmaal meer bijdraagt aan onze economie dan de stroom elders geproduceerde goederen die worden doorgevoerd. Nederland exporteerde in 2009 voor 130 miljard euro aan goederen van Nederlandse makelij naar Europa. Dit is drie kwart van de totale uitvoer van Nederlands product. Deze export bestaat vooral uit voeding, dranken, grondstoffen en minerale brandstoffen, aldus het CBS.

De Nederlandse Bank
De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelde vorig jaar dat de Nederlandse economie in 2011 met 1,2 procent zou groeien. DNB was in de loop van 2010 al optimistischer geworden over de vooruitzichten, maar deze positieve berichten geven mogelijk aanleiding om de voorspelling nogmaals bij te stellen.

Exportambities
Het ministerie van Economische Zaken besteedt samen met MKB Nederland aandacht aan de kansen die de Duitse markt voor Nederlandse ondernemers biedt via de website www.internationaalondernemen.nl/startwijs. Ondernemers met exportambities in Duitsland kunnen op deze website terecht voor alle relevante informatie, activiteiten, handelsbevorderende maatregelen en organisaties die hen op dit gebied verder kunnen helpen.

De economische ‘Aufschwung’ zoals de Duitsers het zeggen, heeft ook in Nederland voor het MKB een positief effect. De export zal dit jaar weer verder opbloeien, wat dus weer nieuwe kansen biedt voor veel Nederlandse ondernemingen.

Show Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>